Ben Kramer: organist – pianist – dirigent

Ben Kramer en ik brengen samen een avondvullend concertprogramma voor orgel en harp, een wel zeer bijzondere en ongewone combinatie! Het is een feest om samen met Ben te concerteren.

Ben Kramer groeide bij wijze van spreken op tussen de orgelpijpen van de Gereformeerde Kerk te Boskoop. Zijn vader was er koster en zijn broer bouwde het orgel. De liefde voor de muziek is hem met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten. Toen hij nog maar amper bij de pedalen kon speelde hij al op het orgel in zijn vaders kerk. Vaak ging hij samen met zijn broer achter op de brommer naar orgels die gestemd moesten worden. Hierdoor heeft Ben ongemerkt een heel goed gehoor gekregen voor de details van het kerkorgel. Inmiddels is Ben Kramer een bekend organist en koordirigent in de regio.

Op het Rotterdams Conservatorium heeft Ben Kramer de studies orgel en piano voltooid bij André Verwoerd en Arie Keijzer en theorie bij Adriaan C. Schuurman. Tevens sloot hij met succes de studie theaterorgel af aan het Hilversums Conservatorium. Ben is als organist verbonden aan de Gereformeerde Kerk te Boskoop, alwaar hij op het orgel van zijn broer Louis J. Kramer speelt. Hij verzorgt veelvuldig de orgel- en pianobegeleiding bij kooruitvoeringen, alsmede CD-opnamen in de regio.

Ook werkt Ben al jarenlang mee aan Bevrijdingsconcerten in Boskoop en begeleidt hij De Gouwe Stem o.l.v. Martin Mans. Naast docent van een uitgebreide piano- en orgelschool en een lagere school is Ben Kramer dirigent van het Interkerkelijk Gospelkoor ‘El Jakim’ in Zevenhuizen. Verder schrijft hij veel bewerkingen voor vierstemmig koor en solo-instrumenten. Een aantal optredens hebben plaatsgevonden bij het programma ‘Nederland Zingt’ van de Evangelische Omroep.

Het Duo

Ben en ik kennen elkaar al heel lang: Ben was mijn muziekleraar op de lagere school, de Ichthus School in Boskoop. Toen ik 20 was gaven Ben en ik ons eerste concert samen, in de Gereformeerde Kerk te Boskoop, en vanaf die tijd treden we met enige regelmaat samen op. Er is nauwelijks repertoire voor de combinatie orgel – harp, maar inmiddels heeft het nodige speurwerk een bijzonder en boeiend concertprogramma opgeleverd.

De volgende werken kunnen worden geprogrammeerd:

Bach – Three Duets: Menuet I, Menuet II, Polonaise
Bach / Gounod – Ave Maria
Banshchikov – Sonata (1987)
Be thou my vision
Bertram – L’ Infinito, Sonate (1996)
Blanco – Concierto
Burton – div. arr.
Come thou fount of every blessing
Daquin – Noel
Deep River
Demarest – Sunset
Franck – Prélude, Fugue et Variation Op. 18
Grandjany – Aria in Classic Style
Händel – Concert in Bes-gr.t., Suite HWV 446, Pastorale
Holy – Legende Op. 32
Kienzl – Abendsang Op. 53 no. 1
Lucchinetti – Sonate D-Dur
Mathews – Hymntune Suite (Slane and Crucifer)

Milligan – Vox Coelestis
Mozart (arr. Salzedo/Owens) – Andantino uit het Concert voor harp en fluit KV 299
Nichifor – American Dreams
Nijman – Fantasie over Een vaste burcht en Lof zij de Heer (1998)
Pachelbel – Canon in D
Paret – Duos Plus Album (Kerst)
Pinkham – Diversions
Richter – Intermezzo on ‘Crimond’
Saint-Saëns – Rhapsodie #3 on a Breton Melody, Le Cygne
Schlee – Ein Psalm Davids Op. 49
Schubert – Ave Maria
Simple Gifts, Shaker Folk melody
Soler – Concierto II in a-mineur
Telemann – Adagio, Grazioso
White – Suite
Wood – Christmas Album
De meeste van deze werken zijn origineel
geschreven voor de combinatie orgel en harp.

Uiteraard zullen beide instrumenten ook solistisch ten gehore worden gebracht!