Home

Carla's harpen

De bijzondere collectie harpen van Carla Bos bestaat uit elf instrumenten:
drie moderne pedaalharpen, een antieke pedaalharp, een barokharp, een gotische harp,
een Latijns-Amerikaanse volksharp en vier Keltische hakenharpen.

 

Horngacher - model Empire uit Starnberg, Duitsland

harp

Deze harp werd speciaal voor mij gebouwd in 1999. Het is een zeer fraai ogend instrument met bladgouden ornamenten en met een bijzonder diepe, dragende, warme en volle klank. Mijn favoriete instrument!

harp

 

Lyon & Healy - Style 11 uit Chicago, USA

harp

Deze gouden harp heb ik in 2006 aangeschaft! De klank is vol, helder, warm en licht, ik ben er heel blij mee. Ook mijn favoriete instrument!

harp

 

Lyon&Healy - Style 21 uit 1913

Een antieke gouden harp, iets kleiner dan de style 11. Wat een heerlijke lichte warme klank heeft ook dit instrument. Dank je wel Ellen, dat je deze mooie harp aan mij wilde afstaan!

 

Sebastian Erard - dubbelpedaalharp uit Londen, Engeland

Uit de inmiddels vrijgegeven Londonse archieven blijkt dat deze specifieke harp in maart 1823 werd verhuurd aan R.N.Ch. Bochsa, in de harpwereld een vermaarde figuur. De harp was toen rood van kleur, met een witte zangbodem. Bochsa schreef veel muziek voor de harp, o.a. een serie 'Célèbres Études' die tot het standaard studierepertoire van elke harpist behoort.

Ik dank Chris Witsenburg, die zo lief was deze harp aan mij te verkopen.

harpharpharp

midden: R.N.Ch. Bochsa (1789-1856)

 

harpSimon Capp, Engeland - Italiaanse triple barokharp

In 1993 bouwde Simon Capp deze harp voor mij. Deze triple harp is gebouwd naar het schilderij 'King David Playing the Harp' (afbeelding linksonder) van de Italiaanse schilder Domenico Zampieri (1581-1641), dat zich nu in Versailles bevindt. De harp heeft drie parallelle rijen snaren, de buitenste twee rijen zijn diatonisch gestemd, de middelste rij wordt gevormd door de halve tonen. Dit instrument kende zijn grootste bloeiperiode rond 1600, met als hoogtepunt de 'Orfeo' van Claudio Monteverdi.

harpschilderij Zampieri

 

Simon Capp, Engeland - Gotische harp

Simon Capp bouwde in 2015 deze harp voor mij, naar een instrument dat zich bevindt in Het Germanisches Nationalmuseum te Neurenberg, en talrijke iconografische vondsten.

 

Vier hakenharpen

De achterste harp op de foto is gebouwd in 1980 door Keith Theobald in Schotland, dit instrument wordt speciaal voor Keltische volksmuziek gebruikt.

De middelste harp is inmiddels vervangen door een Lyon&Healy model Ogden. Op deze harp spelen de meeste leerlingen bij hun harplessen.

Onderaan staat de troubadourharp van Camac. Hij is voor mij beschilderd door kunstenares Brenda Schipper.

Op de foto ontbreekt mijn laatste aanwinst: een Camac Bardic 27. Wat een lieverdje!

harp

 

Walter Morato - Latijns-Amerikaanse volksharp uit Argentinië

Deze harp is gebouwd in 2003. Morato's dochter woont in Nederland en importeerde dit instrument.

harp

harp